Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průběh canisterapie

Příspěvky

Krok za krokem

31. 3. 2020

Před prvním kontaktem klienta se psem je nutné splnění základních podmínek. Canisterapeutický tým musí být na práci s klientem připraven a vlastnit náležité osvědčení. Dále je vhodné setkání canisterapeutického týmu s personálem cílového zařízení, mělo by dojít k vyjasnění nejen smyslu terapie, ale také k dohodnutí podmínek a zodpovězení případných otázek. Je potřeba vytipovat si vhodné prostory, časové možnosti, vhodné klienty a formu canisterapie. Na závěr je stanoven u konkrétního klienta/ů cíl, plán canisterapie, vhodné postupy, metody a návaznost na další terapie.

První kontakt s klientem je možné uskutečnit až po splnění všech výše uvedených podmínek. Před každou návštěvou je nutné připravit program, naladit klienta/y a připravit psa pro vstup do zařízení. Realizaci programu je vždy nutné přizpůsobovat aktuální situaci a konkrétním podmínkám a klientům.

První návštěva je většinou orientovaná na seznámení canisterapeutického týmu s klientem/y a navázání vzájemného kontaktu. Důležité je se připravit na případný strach ze psa, nezájem o psa, nebo naopak na přehnaný zájem o psa. Také je potřeba se s klientem/ty domluvit na pravidlech ohledně chování ke psovi. Délka návštěvy je odvíjena od konkrétní situace, většinou bývá kratší než plánovaná doba. Další návštěvy se zabývají už stanovenými cíli, které je možné v průběhu upravovat.

Po ukončení setkání je vhodné, aby canisterapeut zkonzultoval průběh návštěvy s odborníkem, který je aktivně zapojen do celé terapie. Canisterapeut musí zaznamenat celý průběh návštěvy a popsat veškeré zvláštnosti a úspěchy vzniklé při kontaktu týmu s klientem. Následuje relaxace psovoda a psího koterapeuta.

Ukončení canisterapie může nastat z různých důvodů buď na straně klienta (přechod do nového zařízení), nebo na straně canisterapeutického týmu (stáří, úraz), kdy je možné canisterapeutický tým nahradit jiným. Dále k ukončení canisterapie může vést úplné naplnění cíle. V tomto případě je potřeba vyhodnocení podrobně zaznamenat do dokumentace a prokonzultovat jej s odborníkem. V poslední řadě je důležité si uvědomit, že mlčenlivost ohledně terapie klienta trvá i po úplném skončení canisterapie. (Velemínský, 2007)